Elämyspuutarha

Eija´s garden on englantilaistyyppinen yleisölle avoin puutarha sekä puutarhamyymälä Ruotsinpyhtäällä.

Elämyspuutarhan perustamisidea kehittyi useiden vuosien aikana Englantiin tekemieni puutarhavierailuiden tuloksena. Tutustumiseni yleisölle avoimiin upeisiin, tunnelmiltaan rikkaisiin puutarhakokonaisuuksiin toimi suurena innoittajanani.

Keväällä 2008 aloitin tähän asti suurimman unelmani, yleisölle avoimen puutarhan toteuttamisen. Puutarha sijaitsee Itäisellä Uudellamaalla Ruotsinpyhtäällä, Ahvenkosken kylässä. Osalle puutarhaa oman idyllisen leimansa antaa vuonna 1880 rakennettu hirsirunkoinen torppani, jonka pihapiiri sai laajeta englantilaistyyppiseksi puutarhaksi.

Maa-alueen hankkiminen tonttini kyljestä mahdollisti puutarhahankkeen käynnistämisen.

Torpalle kuuluva tontti, joka tänään käsittää noin puolitoista hehtaaria maata oli jo suunnitteluvaiheessa haasteellinen. Jääkauden jättämät massiiviset kiviröykkiöt sekä suuret siirtokivilohkareet olivat pääasiassa sisällytettävä suunnitelmaan. Kiviä on yksinkertaisesti niin valtavasti, että niiden pois vieminen tai räjäyttäminen ei missään vaiheessa ollut edes vaihtoehtona. Ja onhan se niin, että kivet tuovat puutarhaan mielenkiintoa ja omaa ainutlaatuista tunnelmaa. Monet meistä ovat myös sitä mieltä, että kivet luovuttavat, vanhojen puiden lailla positiivista energiaa ympärilleen.

Näistä lähtökohdista rakennettiin elämyspuutarha, jossa on aistittavissa myös ihastuttavaa ja rakastamaani englantilaista puutarhatyyliä. Suunnitelmassa halusin myös kunnioittaa torpan vanhaa piha-aluetta ja Ahvenkoskella vallitsevaa historiallista ilmapiiriä. Puutarhan monipuolisuuden varmistamiseksi sisällytin sinne tiukasti rakennettuja, kurinalaisia osioita, luonnontila-alueita sekä pienempiä teemapuutarhoja. Mielestäni puutarhan ei pidä olla kertasilmäyksellä nähtävissä. Se pitää kokea huoneina, jotka avautuvat kävijälle yksi kerrallaan. Puutarhassa täytyy ehdottomasti olla tutkittavaa, muuten elämys jää kokematta.

Puutarhassa on myös lapsille nähtävää ja koettavaa. Siellä voi nähdä cottage gardenissa asustavia Panpan kääpiökanoja sekä kukon. Uudella noin puolen hehtaarin tontilla laiduntavat suloiset ponit. Puutarhassa voi myös tavata chihuahua Lelun ja hänen ”pikkusiskonsa” Lilli-Ilonan.

Puutarhan juhla-aluetta voitte vuokrata pienimuotoisiin juhliinne, käytettävissä on tällä hetkellä juhlateltta, joka pysytetään tarvittaessa. Muina aikoina alue toimii picnic-alueena.
Eväät mukaan ja voitte nauttia päivästänne puutarhassa pidempään.

Puutarha elää ja monipuolistuu koko ajan, uutta nähtävää ja koettavaa löytyy joka kesälle.

Katso lisää kuvia Instagram-tililtämme!

LIITY KANTA-ASIAKKAAKSI 

Kanta-asiakkaana saat rahanarvoisia etuja. Liity kanta-asiakkaaksi oheisella lomakkeella tai myymälässä.

Kanta-asiakkuus on maksutonta.

Löydät tiedot kanta-asiakas tapahtumista ja tarjouksista näiltä sivuilta sekä joskus myös sähköpostiisi.

Kanta-asiakaskortin saat myymälästä! Kerää 6 leimaa, joita saat puutarhassa käynnistä sekä jokaisesta yli 20 e ylittävästä ostoksesta. Täysi kortti oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn tai yhteen vapaavalintaiseen perennaan

Puutarha avoinna

Elokuu
to–pe 10–18 
la–su 10–16
(ma–ke suljettu)

Syyskuu
aukioloajat ilmoitetaan lähempänä syksyä.

Muina aikoina sopimuksen mukaan.

Sisäänpääsymaksu 8 €,
alle 16 v. ilmaiseksi
Kausikortti 15 €
(Vapaa pääsy puutarhaan koko kauden ajan)

040 505 0824
Eija Keckman
eija(at)eijasgarden.fi